Parcurgem următoarele etape tehnologice în vederea obţinerii uleiurilor:
- Pregătirea seminţelor oleiogenoase: determinarea gradului de umiditate
(prin prelevarea unei cantităţi de 100 de grame de seminţe şi supunerea acesteia
la o temperatură de 100 de grade C timp de 60 de minute – diferenţa de
greutate reprezentând gradul de umiditate), respectiv umidificarea (adăugarea unei cantităţi de apă printre seminţe
şi păstrarea acestora într-un ambalaj etanş timp de 48 de ore în vederea
omogenizării umidităţii), sau
uscarea (păstrarea în ambalaje de hârtie într-o încăpere cu aer uscat).
O altă operaţie specifică acestei
etape este identificarea şi
eliminarea eventualelor corpuri dure care ar putea deteriora presa.
- Extracţia prin
presarea la rece a uleiului.
Operaţiunea are loc cu ajutorul unui echipament manual.
- Decantarea – păstrarea
uleiului într-un vas de sticlă o perioadă de minim 40 de ore.
- Filtrarea – suplimentar
decantării, executăm o etapă de filtrare ce presupune trecerea uleiului printr-un
strat de hârtie poroasă.
- Ambalarea – are
loc în sticle acoperite cu folie de aluminiu (pentru
a nu permite pătrunderea luminii).